Zomervakantie in aantocht? Laat de staycation maar komen!

Het is bijna zover voor velen onder ons: 2 maanden zomervakantie in het vooruitzicht. Maar wat te doen? Je kan ervoor kiezen om een reis te plannen, maar dat is geen must. Je kan het thuis even gezellig maken als op reis. Het vakantiegevoel naar je tuin brengen is altijd leuk meegenomen, en zeker niet onmogelijk. En met hoogwaardig materiaal kan je dit zelfs meerdere zomers na elkaar doen waardoor vliegtuig- en hoteltickets niet ieder jaar opnieuw je budget aanvallen. Laat de zwoele temperaturen maar komen!

Door in een tuinomgeving te vertoeven waar je je ontzettend op je gemak voelt, kan je ontzettend heerlijk relaxen. Maar hoe is het begrip precies ontstaan?Home is where the heart is
Thuisblijven is het nieuwe op reis gaan, dat is wat het woord staycation letterlijk betekent. Het is een samentrekken van de Engelse woorden ‘stay’ (blijf) en ‘vacation’ (vakantie). De term ontstond aan het einde van vorig decennium, ten tijde van de financiële crisis. Velen beslisten om de jaarlijkse reis, die niet altijd even goedkoop was, links te laten liggen en op die manier te besparen. Zo ontstond er een opwaartse trend om meer te investeren kwalitatief materiaal dat geschikt is voor langdurig gebruik. Kortom, het is zeker en vast sociaal aanvaard om gedurende de zomervakantie in je eigen stekje te blijven.

Populairder dan gedacht
Onderzoek wijst uit dat 4 op de vijf Belgen minstens één week van zijn vakantie thuis doorbrengt. Of deze doelgroep hoofdzakelijk de ouderen betreft? Helemaal niet, het gaat voornamelijk om de mensen jonger dan 35 jaar die willen besparen op hun budget. Het is een trend die meer en meer voorkomt en waar de meesten zelfs niet meer van opkijken. Het loont dus zeker de moeite om je tuinomgeving om te turnen in een oase waarin je lange tijd heerlijk kan relaxen.Dolce far niente op vele manieren
Er zijn talloze hulpmiddelen om een luilekkervakantie in je tuin te creëren. Zo kan je al in je loungeset, met zicht op je moestuinbakken, genieten van alle geuren en kleuren. Of het kan gerust nog relaxter met behulp van een hangmat die je ophangt tussen twee robuuste en rustieke robiniapalen. Dezelfde landelijke gezelligheid die je binnenshuis hebt gecreëerd, kan je ook naar buiten brengen door een prachte picknickbank te plaatsen in eik, pseudo-acacia of lariks. Zomerbuien op komst? Schuil dan meteen onder een pergola, zo kan je bij warm weer toch nog je boek of tijdschrift uitlezen.

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat