5 redenen waarom ik een moestuinbak verkies boven een moestuin

Speel je ook al een tijdje met de gedachte om te starten met een moestuin? Dat snap ik volkomen, want het is geweldig om te kunnen koken met ingrediënten uit je eigen tuin. Toch houd je er best rekening mee dat er het één en ander bij komt kijken als je kiest voor een volwaardige moestuin. Om die reden ben ik gestart met een lightversie en kweek ik mijn groenten in een moestuinbak. Wil je weten waarom ik dit iedereen aanraad? Ontdek het hieronder!

1. Easy peasy lemon squeezy
Het is echt heel simpel om aan de slag te gaan met een moestuinbak. Het bouwpakket kan je gemakkelijk vinden en dan is het enkel nog kwestie van het te monteren. Ik koos voor een bak in gevlochten hazelaartakken, omdat ik houd van natuurlijke producten. Het is handig om de bak op een verhoogje te plaatsen om er de slakken van te houden. Als je de verschillende zijdes aan mekaar hebt gemonteerd, hoef je hem enkel nog te vullen met aarde.
De bouwpakketten vind je tegenwoordig in allerlei formaten. Het meest voorkomend is 70 x 70 cm, 90 x 90 cm, 120 x 120 cm of 150 x 150 cm. De hoogte van de bak is afhankelijk van de lengte. Hierdoor kan je, ongeacht hoe ruim jouw tuin is, een geschikte moestuinbak aanschaffen. Kies je in eerste instantie voor één van de kleinere maten dan zal je aangenaam verrast zijn over de mooie oogst die je hiermee al krijgt.
Vergeet zeker ook geen piketpalen bij te bestellen om je wanden tegen te vijzen!

2. I don’t waste food!
Een volledige krop sla of een voorverpakt zakje verse kruiden kreeg ik helaas nooit op vooraleer het bedierf. Wat een zonde was het om steeds restjes in de vuilzak te kiepen. Dankzij mijn verse groenten in mijn moestuinbak pluk ik steeds de hoeveelheid die we op het moment zelf zullen consumeren. De rest kan zo rustig verder groeien.

3. It’s all about the money
De aankoop van een moestuinbak is even een investering. Een kleine moestuinbak in gevlochten hazelaar heb je al vanaf 60 euro, wat op zich nog meevalt. Bovendien bestaan er natuurlijk ook nog goedkopere en duurdere modellen. Er is eigenlijk in elke prijsklasse wel iets te vinden. Wat je vervolgens wil planten is uiteraard ook niet gratis, maar eens je bent gestart verdien je deze kost dubbel en dik terug. Zaadjes kan je echt voor een spotprijs aankopen en zelfs voor jonge plantjes vallen de prijzen heel goed mee. Nog niet overtuigd? Reken dan zeker even uit hoeveel zakken sla of potjes verse kruiden je door de jaren heen maar voor de helft hebt kunnen gebruiken en volgens mij heb je de kosten hiermee al terugverdiend.

4. A lot of fun
Als je groene vingers hebt, is het ook een zeer fijn tijdverdrijf. Jouw groentjes kijken je glimlachend aan telkens wanneer je er langs loopt. Sinds ik de moestuinbak heb, pluk ik elke dag mijn lunch in eigen tuin. De groenten verwerk ik in een slaatje of op een broodje en de kruiden gaan in een pasta of stoofpotje. En ook de kinderen zijn stapelgek op het onderhouden van verse plantjes. Een leuke hobby voor het hele gezin dus. Quality time verzekerd!

5. No trash, only fresh
Wat gaat er boven kakelverse groentjes van eigen kweek? Rechtstreeks vanuit de tuin op je bord of in je gerecht, beter wordt het niet. Je proeft bij iedere hap de versheid en het komt ook de voedingswaarden ten goede. Ook voor de hobbykoks onder ons is het een meerwaarde. Kan het nog makkelijker zijn om een extra accentje aan jouw schotel toe te voegen? Leef je creatief uit nu de kruiden er maar voor het grijpen staan.

Moestuinbakken nu te koop vanaf € 20,20. Ontdek ons ganse gamma HIER


Bram Verbeke
Bram Verbeke

- Bouwspecialist

- Taalkunstenaar

- Manusje-van-alles