Het gewenste jasje voor jouw gevelbekleding

Houten gevels zijn in! Of onze woonst nu met een strakke moderne architectuur werd opgebouwd of eerder in de klassieke landelijke stijl, we houden hoe dan ook van de combinatie met een warme houttint. Wat echter wel als een paal boven water staat, is dat alle houtsoorten natuurlijk zullen vergrijzen, indien ze onbehandeld worden geplaatst. Wanneer je het hout behandeld wenst te plaatsen kan je uit verschillende opties kiezen. Wil je weten welk jasje voor jouw gevelbekleding het meest geschikt is? Lees dan zeker verder!


Shades of grey
Wanneer je houdt van een verweerde look is er de mogelijkheid om jouw beplanking te behandelen met Rubio Monocoat Woodcream. Zo bekom je een egale grijze look over de volledige bekleedde oppervlakte en hoef je niet te wachten tot de bekleding op natuurlijke wijze vergrijsd. Op grote oppervlakken krijgt soms niet ieder deel evenveel zonlicht of neerslag en daardoor kan de vergrijzing op bepaalde plaatsen van het project sneller verlopen dan bij andere. Wil je dus van het bij het begin een gelijke grijze verweerde look op ieder plankje van jouw project dan ben je met deze behandeling zeker geholpen!

Welke specifieke grijstint jouw beplanking verkrijgt is vooral afhankelijk van de houtsoort. De Rubio Monocoat Woodcream is crème die bovendien ook het hout na behandeling waterafstotend maakt. Het water glijdt simpelweg af het hout en vertraagt de aangroei van algen en mossen bij houtsoorten zonder thermische behandeling. Thermo-houtsoorten zijn namelijk hiertegen al voldoende bestand dankzij het stoom-hitteprocédé dat ze hebben ondergaan.


Vergrijsde ceder planchetten


Natural Seduction
Naast vergrijzing is ook kleurbehoud een vaak voorkomende reden om jouw gevelbeplanking te voorzien van een extra laagje. Tropische houtsoorten hebben vaak een knappe uitstraling met een prachtige houttekening en een unieke kleurtint. Denk maar aan koraalrood bij padouk of karamelbruin bij afromosia. Ook thermische houtsoorten verkrijgen een zeer warme bruintint doordat ze behandeld worden in een oven. Wanneer je deze kleur wenst te behouden, kan je de planken laten behandelen met Rubio Exterior Sunprimer en Hybrid Wood Protector Oil. Door de diepe penetratie van de kleurpigmenten creëer je zelfs een nog intensere kleur bij jouw houtsoort.
Once you go black?
Tot slot stellen we vast dat de vraag naar gevelbekleding met een zwarte coating enorm aan populariteit wint. In moderne nieuwbouwwoningen streeft men dezer dagen vaak minimalisme na en daarbij mogen zwart- en wittinten niet ontbreken. Naast Kuji Barnwood waarbij de planken op een traditionele Aziatische wijze worden zwart geblakerd, is ook het zwart laten kleuren van de beplanking een optie. In tegenstelling tot een imperfect en verweerd bovenvlak bij Kuji Barnwood verkrijg je met de zwarte coating een egale, effen en strakke look.
Ontdek Kuji Barnwood hier!

Bram Verbeke
Bram Verbeke

- Bouwspecialist

- Taalkunstenaar

- Manusje-van-alles