Zelf een hazelaar scherm plaatsen? 4 vragen voor je beantwoord

We hoeven het eigenlijk niet te zeggen: er werd massaal geklust de afgelopen weken. Een product dat bij ons momenteel even massaal verkocht wordt (en nog steeds ruim op stock is, korte levertermijn dus!), zijn onze mooie gevlochten hazelaarschermen. Wist je dat deze heel gemakkelijk te plaatsen zijn? Lees in dit blogbericht hoe!

1) Wat heb ik allemaal nodig?

- Hazelaarschermen
- Kastanjepalen of azobé palen
- Grondboor
- Zaag
- Meetlint
- Waterpas
- Voldoende vrije tijd
- Een stevige portie doorzettingsvermogen


2) Kies ik voor horizontale of verticale plaatsing?

Het vlechten van hazelaartakken gaat als traditie al eeuwenlang mee. De takken of twijgen worden niet enkel gebruikt voor het vlechten van manden, maar ook als afsluiting van tuinen en domeinen. Deze gevlochten omheiningen zijn ondertussen opnieuw heel populair geworden door hun ecologische meerwaarde en romantische uitstraling. De schermen zijn daarbij ook nog eens horizontaal of verticaal te plaatsen, naar jouw persoonlijke wens.
Hazelaar heeft bovendien een hogere levensduur als wilgen.

Plaatst u ze horizontaal, dan krijgt u een mooie, dieptebenadrukkende afsluiting die strak en toch charmevol zal ogen. Het horizontale lijnenspel brengt uw zintuigen tot rust waar de verticale plaatsing van deze schermen je interesse zal opwekken door zijn creatievere, hoogtebenadrukkende uitstraling.

Deze hazelaarschermen zijn beschikbaar in verschillende afmetingen, waardoor je kan spelen met de dimensies indien u ze liggend of staand gebruikt.
Je kan ze tevens gemakkelijk aanpassen in hoogte of breedte.



3) Welke palen kies ik best en hoe plaats ik ze?

De bevestiging van de schermen gebeurt aan een ronde kastanje- of een vierkante azobé paal. Beide houtsoorten komen in combinatie met de hazelaar en eik zeker overeen met elkaar. De kastanjepalen zijn rond en gaan, samen met de schermen zelf, mooi op in het geheel. De palen vergrijzen op een egale manier, gelijklopend met de hazelaarschermen. Ook de mooie, bruine kleur van de hardhouten azobé palen correspondeert met het scherm en vergrijst op een gelijkaardige en natuurlijke wijze.

- De palen kunnen best geplaatst worden met gebruik van een grondboor.

- Je kan de palen zowel tussen als achter de schermen plaatsen. Bij plaatsing tussen de palen zal je een mooie, afgelijnde structuur krijgen. De plaatsing achter de palen zal dan weer zorgen voor een tof, doorlopend geheel.

- De tussenafstand van de palen hangt af van de lengte van de schermen.

- De palen worden steeds 60 - 70 cm in de grond geplaatst.

- Ze behoeven niet in beton of stabilisé geplaatst te worden, je kan de palen dus gewoon rechtstreeks in de grond plaatsen.

- Je gaat het best ook chronologisch te werk. Eerst wordt een paal geplaatst, hiertegen een scherm. Dan terug een paal, een scherm, enzovoort. Dit om te kunnen garanderen dat de schermen telkens mooi aansluiten aan de palen.




4) Hoe bevestig ik het scherm aan de palen?

- De schermen worden met gewone vijzen tegen de palen vastgezet.

- Je gebruikt zowel links als rechts 3 vijzen om het scherm te bevestigen. De vijzen hebben best een diameter van 3 - 4 mm. De lengte van de vijzen bedraagt 8 - 10 cm.

- Plaats je scherm best 5 - 10 cm boven de grond om contact met de grond te vermijden. Dat kan je bijvoorbeeld doen door 2 stenen onder het scherm te plaatsen en na het vijzen weer weg te nemen.

- Bij de bevestiging van de schermen voor de palen kan je de vijzen recht naar achter gaan vastvijzen, bij de plaatsing van de schermen tussen de palen kan je de vijzen gerust wat schuin in de paal vijzen voor de vlotheid.


EXTRA: Nog twee handige tips!

- Controleer met de waterpas of de palen loodrecht in de grond geplaatst zijn. Zo ben je zeker dat je schermen kaarsrecht staan.
- Voor je gaat vijzen, zorg ervoor dat je de kadertak even voorboort. Zo kunnen de takken niet splijten.

Bram Verbeke
Bram Verbeke

- Bouwspecialist

- Taalkunstenaar

- Manusje-van-alles