Hoe verwijder je hars uit hout?

Je hebt het misschien al eens meegemaakt: je koopt prachtige geschaafde lariks balken bij EXZO en wilt je constructie beginnen opzetten. Je neemt het hout in je handen, maar merkt dat er een kleverig papje uit de balk komt. Deze kleverige stof noemen we hars, een compleet natuurlijk verschijnsel, maar die je graag wilt verwijderen. Hoe doe je dat nu?

Wat is hars?
Hout is een natuurproduct en heeft vanuit zichzelf een beschermingsmechanisme om ongedierte en virussen te weren. Deze kleverige stof, die vooral bij naaldbomen voorkomt, wordt jarenlang nadat het hout bewerkt is nog geproduceerd. De hars kan je dus tijdelijk verwijderen, maar de productie ervan blijft.
Hars kan dus geen kwaad en is zelfs goed voor de boom. Eenmaal het een plank of balk is echter willen veel mensen dit weg om geen vlekken te zien, maar hoe dus je dit nu?

Hars verwijderen uit hout
Het is uiteindelijk een vrij makkelijk klusje om de hars weg te krijgen, we geven drie manieren mee:
- Een vaste stof wordt vloeibaar onder invloed van een temperatuurstijging en een dikke vloeistof wordt nog een stukje vloeibaarder als de temperatuur de lucht in gaat. Als je hars uit het hout ziet komen, kan je hiermee op blazen met een haardroger. De hars warmt op, wordt vloeibaarder en minder plakkerig en je kan deze makkelijk wegvegen met een doek, die je best drenkt in terpentine;
- Een andere oplossing kan zijn door de temperatuur te doen dalen. Leg ijsblokjes op je hout. Hierdoor zal de hars stollen en dan kan je deze wegsnijden of wegkrabben met een mes;
- Ten slotte kan je het hout insmeren met een hoogkwalitatieve houtverf. Zo is er verf die de hars laten uitzweten zonder dat de verflaag wordt aangetast. Zo zal je amper de uitlopers van de hars zien.

Bram Verbeke
Bram Verbeke

- Bouwspecialist

- Taalkunstenaar

- Manusje-van-alles