Interview met tuinarchitecte Evelien Claus: wat zijn de tuintrends van 2021?

2020 is al even achter de rug. We richten ons vizier volop op het nieuwe jaar: welke invloed heeft de pandemie op het buitenleven van de Vlaming? Wat zijn de nieuwe trends? We interviewden Evelien Claus, een gerenommeerde tuinarchitecte uit Geel om haar voorspellingen te weten te komen.Hoe zou je jouw professioneel jaar '2020' kunnen beschrijven?

“Ook voor mij was 2020 een jaar vol aanpassingen en oplossingsgericht denken. Een jaar waarin mensen verplicht werden om meer thuis te zijn, bracht ook ontzettend veel interesse is in het buitenleven en het thuis zijn teweeg. Voor mij als architect is het het dus erg druk geweest.”

Hoe beïnvloedt de coronapandemie jullie werkwijze?

“Ik tracht om zo weinig mogelijk fysieke afspraken te maken met klanten. Een eerste kennismakingsgesprek gebeurt telefonisch. Wanneer de klant een aanvraag indient, vraag ik eerst om foto’s en eventuele plannen van de woning en het perceel per mail door te sturen. Nadien bel ik de klant op om alles te overlopen zodat ik goed kan inschatten wat de exacte wensen zijn van de klant. Ik streef ernaar om diezelfde dag een offerte te verzenden voor de opmaak van de plannen. Bij een akkoord van de klant plannen we een overlegmoment in ter plaatse. Zo kunnen de noodzakelijke opmetingen worden uitgevoerd en de details worden besproken.
De bespreking van het voorontwerp gebeurt buiten op onze bedrijfssite, wanneer het weer het toelaat, of met een videocall. Ook aanpassingen worden op deze manier doorgegeven. Pas wanneer het uitvoeringsplan volledig klaar is, wordt er opnieuw afgesproken. "


Heeft de pandemie een invloed op hoe mensen de indeling van hun exterieur zien?

“ Door de lockdown spenderen mensen meer aandacht aan het buitenleven in eigen tuin en gezellig samenzijn met hun bubbel. Dat vertaalt zich in meer aanvragen.
We merken vooral een stijgende vraag naar gezellige zitplaatsen of lounges, zwembaden, zwemvijvers, moestuin, kippen- of dierenparken en speelzones voor de kids.”Wat zijn volgens jou de tuintrends voor het volgende jaar?

“Vakantie in eigen tuin zal volgens mij ook in 2021 de insteek blijven en zijn. Ik krijg meer en meer vraag naar zwembaden of zwemvijvers, buitendouches en ,zoals reeds vermeld, gezellige extra zithoekjes. Strakke tuinen worden minder en minder gevraagd. De focus ligt vooral op gezelligheid.
Ikzelf als architect heb daar natuurlijk in mijn kantoor wel invloed in, in die zin dat ik zelf ook aan een bepaalde stijl trouw blijf. Ik streef altijd naar tuinen met een organische vormgeving. De slagzin van mijn zaak is dan ook 'Een tuin om in te leven'.”Is er een bepaalde lijn die zich volgens jou ook de volgende 5 à 10 jaar zal doortrekken?

“Ik denk dat tuinen meer en meer een natuurlijk karakter zullen krijgen….glooiende vormen, meer bloemen, kindvriendelijk, speels en gezellig.”

Zijn er materialen die aan een opmars bezig zijn en zullen boomen in 2021?
Dan denk ik specifiek aan bepaalde houtsoorten, bestrating, gevelbekleding, terrassen,...?

“Er is terug meer en meer vraag naar natuurlijke materialen zoals hout en natuursteen. Keramische tegels worden ook wel meer en meer toegepast, maar dan wel met focus op een natuurlijke uitstraling.”

Hebben ecologische overwegingen steeds meer invloed in de materiaalkeuze?
Heb je hiervan een voorbeeld?

“Ik maak klanten er wel van bewust om zo weinig mogelijk verhardingen te gebruiken en indien mogelijk met waterdoorlatende materialen te werken.
Bijvoorbeeld een oprit die gedeeltelijk ook in kiezel wordt aangelegd, grindgazon (verstevigde gazon als extra parking).”

Denk je dat de particuliere consument beter op de hoogte is van het aanbod aan materialen en producten door de toegenomen online aanwezigheid van verschillende handelaren (webshops)?
Merk je dit op de een of andere manier in jouw klantcontact?

“Meer en meer mensen zoeken vooral inspiratie bij Pinterest. Ik merk wel dat de doorsnee klant beter geïnformeerd is dan vroeger.”

Werken jullie samen met bepaalde online of offline verdelers om klanten te inspireren?
“Ik geef altijd wel wat namen van bedrijven door om naar een toonpark te kunnen gaan kijken om hun te helpen bij de juiste materiaalkeuze.”

Welke rol speelt social media in de inspiratiefase volgens jou?
Beschouw je hierin ook een trend voor de komende jaren?

“Pinterest en Instagram spelen zeker en vast een grote rol. Ik probeer er zelf ook actief met bezig te zijn en klanten komen
Vaak via die weg bij mij terecht. Ze vergelijken ook veel met andere architecten. Dat beschouw ik zeker als een trend de komende jaren.”

Bram Verbeke
Bram Verbeke

- Bouwspecialist

- Taalkunstenaar

- Manusje-van-alles