Waar kan je het best jouw tuinhuis kopen?

Iedereen die een huis koopt of bouwt met een tuin, wordt zeker één keer met de opdracht geconfronteerd om een tuinhuis aan te kopen. Wat doe je anders met die grasmaaier? Als je op zoek gaat naar een aanbieder, word je al gauw overstelpt met honderden partijen waar je bij terecht kan. Hoe kies je nu de juiste verkoper voor jouw tuinhuis? Wij testten de verschillende mogelijkheden voor je uit!

De grote doe-het-zelfzaken

Als je zelf jouw tuinhuis wenst op te bouwen, denk je waarschijnlijk snel aan de bekendste doe-het-zelfzaken van het land: Hubo, Brico en Gamma. Alle drie bieden ze een vergelijkbaar assortiment aan tuinhuizen aan. Je vindt er voornamelijk tuinhuizen terug in kunststof en hout. Dat zijn ook meteen de meest populaire grondstoffen om een tuinhuis in op te bouwen. Bovendien vind je online al rap goedkope prijzen terug en daarbovenop, afhankelijk van het seizoen, nog eens woekerkortingen tot -25%. Wat wil je nog meer?

Wel, het antwoord is eigenlijk eenvoudig: kwaliteit! Zeker als we de houten tuinhuizen van alle drie de doe-het-zelfzaken onder de loep nemen, merken we dat daar het schoentje wringt. We vinden enkel houten tuinhuizen terug die worden vervaardigd uit geïmpregneerd of zélfs onbehandeld vurenhout. Vurenhout is sparrenhout, afkomstig van de fijnspar. Het behoort volgens de houtconfederatie tot duurzaamheidsklasse 4, wat wil zeggen dat het hout een levensduur heeft van 5 tot 10 jaar en gevoelig is aan blauwschimmel, vervuring, houtrot en aantasting door insecten, vooral de huisboktor. Een onbehandeld tuinhuis in vurenhout raden wij hierdoor in elk geval ten zeerste af. Als je omwille van de prijs toch graag een tuinhuis aankoopt bij één van de hierboven genoemde doe-het-zelfmagnaten, kies dan zeker voor een geïmpregneerd tuinhuis. Door het hout te impregneren, wordt het hout beschermt en de levensduur met een aantal jaren verlengd.

Een andere factor die wij meenemen in de beoordeling van de verschillende aanbieders, is hoe goed we advies kunnen krijgen van de medewerkers. Hoewel er online links en rechts wel een handleiding te vinden valt op de website van Gamma of Brico, kan je in de winkel of telefonisch eigenlijk helemaal niet terecht voor een woordje uitleg. De medewerkers zijn voornamelijk gefocust op het aanvullen van de rekken, het bedienen van de kassa of jobstudenten. Wij vinden het een grote meerwaarde wanneer je beroep kan doen op de expertise van een verkoper wanneer je overweegt om zelf je tuinhuis in mekaar te timmeren. Jammer genoeg ben je hier bij de grote doe-het-zelfzaken aan het verkeerde adres. De productkennis ontbreekt.

De gigantische online retailers

We leven in een digitaal tijdperk, waarin online retail en e-commerce floreert. Zeker tijdens de coronapandemie heeft online kopen een flinke boost gekregen. Daarom gingen we even kijken bij de online marktleiders in Europa: Bol.com en Amazon. Beide internetreuzen bieden tuinhuisjes aan op hun website. Opvallend is dat het assortiment eigenlijk heel erg lijkt op dat wat je bij Gamma, Hubo of Brico kan vinden. Wat de kwaliteit betreft, zegt dat dus alvast genoeg. Bovendien kan je hier al helemaal niet terecht met je vragen en worden de tuinhuizen ook nog eens van God weet waar verzonden. Het tuinhuisje dat wij als test bestelden via Bol.com werd afgeleverd met te weinig onderdelen. Kan gebeuren, denk je in eerste instantie. Helaas schuif Bol.com de verantwoordelijkheid helemaal in de schoenen van de producent en hebben we tot op de dag van vandaag nog steeds geen zakjes met schroeven of funderingsbalken gezien. Een heel slechte ervaring dus... Je kan nog beter bij een grote doe-het-zelfzaak gaan aankloppen.

Middelgrote online handelaren met toonzaal

Tijd voor een positief verhaal! Laat het ons even hebben over de manier die we het meest aanraden om een tuinhuis te kopen. Als je online googelt op zoek naar een tuinhuis, is het best wel fijn dat je onmiddellijk een prijs kan terugvinden en geen offerte dient aan te vragen waar je vervolgens dagen of weken op wacht. Een online prijs geeft je alvast een indicatie van wat je kan krijgen voor jouw budget. Die indicatie vonden we bij EXZO, een groothandel in hout- en tuinmaterialen die er zijn missie van heeft gemaakt om elke particulier van dienst te zijn bij zijn tuinproject. Wat naamsbekendheid betreft, kan het bedrijf met toonzaal in Aalter nog niet concurreren met Gamma, Brico of Hubo. Wat service betreft, zeker wel!
Eigenlijk is EXZO het voorbeeld van hoe je online retail koppelt aan een fysieke meerwaarde. Wij werden aangetrokken door de prijzen op de webshop en besloten voor meer advies de showroom te bezoeken. Daar werden we onthaald door dezelfde persoon die uitleg geeft in de how-to-video’s bij de handleidingen op de website. Al onze vragen werden beantwoord en we werden wegwijs gemaakt in de verschillende manieren om een tuinhuis op te bouwen. Afhankelijk van de grootte en toepassing van jouw tuinhuis, kan je kiezen tussen een bouwpakket, houtstapelbouw of complete prefab. Het assortiment aan houtsoorten is bovendien immens. In tegenstelling tot bij de doe-het-zelfmagnaten is geïmpregneerd hout bij EXZO de laagste kwaliteit die wordt aangeboden. Verder kan je er terecht voor zowel moderne als landelijke tuinhuizen, met of zonder overkapping en dat eigenlijk op elke maat gemaakt. Er zijn standaardmodellen die ze uit voorraad kunnen aanleveren, maar wij vonden het heel leuk om een maatwerkoplossing in bouwpakket uit te testen. Het bouwpakket was perfect zoals vooropgesteld en voorzien van een genummerde stuklijst en aanzichttekeningen. Helemaal subliem is dat je tijdens de plaatsing op zaterdagvoormiddag zelfs nog telefonisch contact kan opnemen met al je vragen. We raden het iedereen die op zoek is naar een tuinhuis aan om eens een kijkje te nemen op de website van EXZO en de mensen erachter een mailtje te sturen. Je wordt persoonlijk verder geholpen en het assortiment voldoet aan ieders wensen.

De lokale tuinaannemer

Als je niet zelf wenst in te staan, is het een logische stap om op zoek te gaan naar iemand die dat voor jou kan uitvoeren. Als je geen handige Harry in de familie of vriendenkring hebt waar je op kan rekenen, kom je al snel uit bij een tuinaannemer. Naast de plaatsing kan een je bij de meeste tuinaannemers ook het tuinhuis zelf aankopen. Alleen vielen schrokken wij enorm van het hoge kostenplaatje. Belangrijk om te weten, is dat een tuinaannemer zelf geen tuinhuizen produceert. Hij of zij koopt een tuinhuis aan bij een groothandelaar, denk aan bedrijven zoals EXZO. Bovenop de prijs die de tuinaannemer bij de groothandel betaalt, rekent hij aan jou als particulier een marge door. Anders zit er voor de tuinaannemer geen meerwaarde in het aanbieden van het tuinhuis. De aannemer staat namelijk in voor het aanleveren van het materiaal en wil hier ook iets aan verdienen. Als je bovenop de marge op het product ook de werkuren gefactureerd krijgt, kom je al snel op een prijzig kostenplaatje uit. Wil je zelf niet jouw tuinhuis in mekaar timmeren? Dan raden we zeker aan om contact te zoeken met een lokale tuinaannemer. Een tip die we hierbij wel graag meegeven is, sta zelf in voor de aankoop van het tuinhuis. Zo betaal je in elk geval niet te veel voor het product en kan je focussen op welke prijs-kwaliteitsverhouding je schappelijk vindt voor de plaatsing.

Judit
Judit

Copywriter & marketeer met groene vingers