Zorg goed voor je planten: 5 tips
In ons vorig artikel haalden we reeds aan dat kamerplanten in huis heel wat voordelen bieden. Maar hoe zorg je nu best voor je planten?
1. Zorg dat de planten in een voldoende grote pot zitten.
Dit zal enerzijds de groei stimuleren waardoor de planten op hun eigen tempo kunnen ontwikkelen. Anderzijds is er dus ook meer potgrond in de pot. Deze grond zal meer water vasthouden zodat je de kamerplanten minder water hoeft te geven.
2. Snoei de planten regelmatig.
Ook dit zal de groei van de plant stimuleren. Planten houden in de winter een soort van “winterrustâ€. Het is dus niet aangeraden om deze dan te snoeien. Doe dit best voor de winter. Reden hiervoor is dat het schaarse maar nodige licht dan tot in de kern van de plant zal komen.
3. Geef de planten niet te veel water, maar ook niet te weinig.
Planten water geven is altijd een kwestie van timing en hoeveelheid. Sommige planten, zoals palmen, hebben veel water nodig. De grond zal steeds vochtig moeten staan. Andere planten zullen dan weer weinig water nodig hebben en de grond moet hierbij zelfs volledig droog zijn, zoals bij yucca’s. Er zijn ook planten die in de tussencategorie vallen, zoals dracaeana’s, die vaak water nog hebben maar waarbij de grond in tussenpozen volledig droog moet zijn. Een lastige kwestie dus want alles hangt ook af van de grootte van de plant, de pot, de plaats waar de plant staat en welk seizoen.
4. Ook de hoeveelheid zonlicht hangt af van plant tot plant. Zo zullen enkel cactussen, vetplanten en enkele andere soorten in direct zonlicht tegen het raam mogen staan. Ficussen mogen op zonnige plaatsen staan maar verder weg van het raam, ongeveer op een afstand van twee meter. Zonnige planten mogen ongeveer vijf uur per dag in direct zonlicht staan. Schaduwplanten daarentegen mogen ongeveer drie uur per dag in direct zonlicht staan. Een mooi voorbeeld van een schaduwplant is de Philodendron Monstera Deliciosa oftewel gatenplant. Kamerplanten die amper direct zonlicht mogen hebben zijn bijvoorbeeld: sansevieria’s sommige palmsoorten.
5. Op de bladeren van planten kan er na verloop van tijd een stoflaagje ontstaan. Dit kan de fotosynthese verhinderen alsook de luchtzuiverende kwaliteiten. Het is dus aangewezen om het stof af en toe af de bladeren te vegen. Let ook op dat je niet te veel tegen de plant loopt, sommige kamerplantensoorten zijn heel gevoelig voor aanrakingen en zullen hiervan afzien.
"Een plant onderhouden is beetje als het houden van een huisdier. Ze hebben aandacht nodig en alleen zo zullen ze zich ten volle ontwikkelen."