Vintage of retro? Antiek of brocante? Weet jij het?

Iedereen komt wel eens oude spullen tegen op zolder, in huis of op de rommelmarkt waarvan je denkt: ‘ah, dit is vintage!’. Het kan goed zijn dat je gelijk hebt, maar niet alles dat er oud uitziet is vintage. We leggen het even uit voor jou!

‘Vintage’ is een benaming voor producten in originele staat die uit een bepaalde periode stammen. Zo zijn er vintage sofa’s uit de jaren ’70, jukeboxen uit de jaren ’50, …

‘Retro’ daarentegen zijn nieuw geproduceerde producten die oud lijken. Zo zijn er tegenwoordig veel radio’s in de handel te verkrijgen die er heel oud uitzien maar dus gemaakt zijn met hoogtechnologische machines. Vaak is er kritiek op retro omdat deze progressie en vernieuwing zou tegenhouden.

Om een product ‘antiek’ te mogen noemen, moet deze voldoen aan een aantal eigenschappen:
- Handmade met een beperkte inbreng van machines
- Gemiddeld moet het product 100 jaar oud zijn. De leeftijd kan verschillen per soort product

‘Brocante’ producten zijn producten die al geleefd hebben. Hierbij zijn er dus geen leeftijdsgebonden criteria. Daar komt nog eens bij dat ze niet handmade moeten zijn.

"Hopelijk kan je nu zonder twijfel zeggen als jouw vondst antiek of brocante, dan wel vintage of retro is. Maar zolang het perfect bij jouw interieur past, maakt het label allemaal niet uit!"

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat