De vredige Scandinavische tuin: iets voor jou?

Vreedzaam en rustig, dat is hoe je een Scandinavische tuin het beste kan omschrijven. Een dergelijke tuin is een plaats waar je tot stilte kan komen. Misschien hoeft dat niet en wil je er toch een bruisende plek van maken waar winterbarbecues op tijd en stond plaatsvinden. Voor elk wat wils dus. Hier een aantal leuke ideeën om je Scandinavische tuin de rustgevende look & feel te geven die het verdient.

Hout van Europese bodem
In eerste instantie zoek je de houtsoort die bij deze omgeving past. Het is vanzelfsprekend dat een Europese houtsoort de perfecte match is voor een Scandinavische tuinomgeving. Hierbij zijn houtsoorten als (Siberische) lariks (ofwel: douglas), eik en robinia (ofwel: pseudo-acacia) de meest voor de hand liggende opties. Deze houtsoorten zijn perfect als gevelbekleding, terras of tuinwand. De reden? Dit zijn houtsoorten met prachtige knopen en een ontzettend robuust en stevig uiterlijk. Deze houtsoorten zijn goudgeel en zullen nadien prachtig vergrijzen. Probeer zoveel mogelijk in wildverband te werken. Heb je eerder een voorkeur voor een bruinere en tegelijk warme kleur? Dan kan je ook kiezen voor thermowood: thermisch behandeld grenen met een ongelooflijke stabiliteit. Daarnaast biedt deze houtsoort ook een sauna-effect aan je tuinomgeving vanwege zijn geur, net als ceder. Tot slot: overweeg zeker eens een siding als gevelbekleding: het afgeschuinde effect voelt ontzettend noords aan.Lichte kleurtoetsen
Wens je naast het natuurlijke uitzicht van je houtsoorten toch wat kleur in je exterieur te implementeren? Binnen een Scandinavische tuinomgeving zijn de kleuren wit, antraciet en lichtgrijs uitstekende sfeerscheppers. Donker en licht kunnen elkaar perfect aanvullen. Zwartgeverfde gevel-of tuinschermplanken uit hout of composiet kunnen een geweldig contrast creëren in combinatie met witte tuinmeubelen. Ook pastel past hier perfect in het plaatje. Kleuren als schelproze, pastelgeel of muntgroen zijn een perfecte match. Deze tinten hoeven niet expliciet aanwezig te zijn, ze mogen gerust subtiel voorkomen in de kleur van het zetelkussentje. Less is more, maar jij beslist.Extra warmte, extra accessoires (maar niet te veel)
Als kers op de taart mogen enkele accessoires in jouw Scandinavische tuin niet ontbreken. Eerst en vooral is het belangrijk om een terrasoverkapping uit Europees hout (lees hierboven) in je tuin te plaatsen. Zo ben je toch nog in staat om in de winter van je tuin te genieten, zelfs al lenen de koude temperaturen er zich minder toe. Bovendien kan je een vuurschaal uit Cortenstaal toevoegen als extra warmte-element. Niets is gezelliger als knus samenzitten rond het vuur. Daarnaast bieden een hottub of een sauna ook een fijne meerwaarde om tot rust te komen. Let enkel op één ding: overdrijf niet in de hoeveelheid extra's. We willen onze oase van rust niet verstoren.Kortom: overdrijf niet wanneer je een Scandinavische effect wil nastreven in je tuin. Het is net de eenvoud en de rust die moet overheersen. Werk met lichte nuances, het is de subtiliteit die prioritair is.

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat