Blauwe hardsteen voorbereiden op de winter: een must?

De winter komt eraan, en hierbij denken we steeds aan de manieren om ons hiertegen te bewapenen. Een terras in blauwe hardsteen is steeds authentiek en bezit een oerdegelijke kwaliteit. Het is dan ook belangrijk te weten wat je precies moet doen wanneer het koude en vochtige weer eraan komt. Althans, is dat verplicht?

De blauwe hardsteen, zoals oosterse en Belgische blauwsteen uit Henegouwen, past zich zonder problemen aan aan zijn omgeving. Je zou kunnen stellen dat het in zekere zin leeft, net zoals hout. Voor deze types natuursteen is onderhoud met andere woorden amper noodzakelijk. Dat geldt bijgevolg ook voor de wintermaanden. Dergelijke blauwe steen heeft de tijd gehad om zich meer dan 300 miljoen jaar te vormen in de aarde. Het heeft hierbij de tijd gehad om zich aan te passen aan de strenge koude die kan heersen op onze planeet. Zowel de vorst als de dooi beïnvloeden de blauwe hardsteen niet.Wanneer precies?
Onderhoud hoeft dan geen vereiste te zijn in de winter, toch is het geen overbodige luxe om de blauwe hardsteen schoon te maken tijdens de aanvang van de lente. Uiteindelijk volstaat het om eenmaal per jaar je terras te onderhouden. Een borstel is het ideale gereedschap in combinatie met bleekwater de ideale remedie om mos en andere plantengroei weg te werken. Onderhoud is dus minimaal aanbevolen, maar daar kan je perfect zelf over beslissen.

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat