Voldoende geïsoleerd? 5 wintertips om het beter te doen!

Je dacht misschien dat je huis al voldoende geïsoleerd was, maar het kan best zijn dat het nog wat beter kan. De wintermaanden komen eraan, en het is de hoogste tijd om de isolatie te optimaliseren. Deze tips kan je meenemen voor het hele huis, zodat je kan blijven genieten van warme temperaturen zonder overmatig te hoeven stoken. Want goed isoleren doe je niet even, maar voor het leven!

Hoe ouder het huis, hoe minder de isolatie voldoet aan de normen van vandaag. Een huis dat dateert van de periode voor 1980 kan best wel een isolatie-update gebruiken. Het is dus raadzaam toch nog eens na te kijken of er geen kleine fouten zijn die de isolatiekwaliteit naar beneden helpen. Hieronder kan je alvast een aantal tips raadplegen.

1. Dakisolatie: minstens 18 tot 20 cm
Het is belangrijk dat de isolatie van het dak een dikte van 18 tot 20 cm bedraagt. Die ruimte tussen de kepers vul je dus op met rots- of glaswol, of vul je bij indien er al een kleine hoeveelheid isolatie aanwezig is. Ook de kepers bevatten best een hoogte van 18 cm. Zijn ze niet hoog genoeg? Dan versterk je die of voeg je dunner isolatiemateriaal toe dat je nog eens bedekt met een paneel in polystyreen of polyurethaan. Heb je geen onderdak? Dan kan je er gerust eentje langs buiten plaatsen. De dakpannen neem je weg en je plaatst in dit geval panelen van buitenaf.

2. Zolderisolatie, altijd een goed idee
De zolder is in bepaalde woningen een vergeten plek, maar je kan heel veel van je energie binnenhuis houden door die plek een goede isolatie te bezorgen. Heeft je zolder geen nood aan verwarming? Dan kan je vloerisolatie plaatsen. Een andere manier is ook het spuiten van polyurethaanschuim op het beton. Zo bekom je een gelijksoortige laag isolatie. Je kan het schuim ook aanbrengen in een spatie van 20 cm die gecreëerd wordt op de betonvloer met platen uit houtvezel. In die holte kan je daarna cellulose, rots- of glaswol plaatsen. Goed voor meerdere tientallen jaren warmtevastheid!



3. Grondig de muurisolatie plaatsen is energiekosten besparen
In de top tien van energieverspilling staat slechte muurisolatie op plaats 2. Een kwart van de warmte kan namelijk verloren gaan. Dus het wordt hoog tijd om die eens na te kijken en zo nodig te verbeteren. Zeker oude woningen die geplaatst zijn in het midden van 20ste eeuw bezitten een niet-geïsoleerde kloof tussen de binnen- en buitenmuur, en dat pak je best aan. Om te controleren of er in die spouw isolatie aanwezig is, boor je een klein gat in de muur. Een vakman pakt de spatie tussen beide muren aan gedurende één werkdag. Let wel: de spouw moet op zijn minst een breedte bezitten van 5 cm breed, anders lukt het niet.

4. Dubbel glas geen overbodige luxe
Dubbel glas is eerst en vooral veel veiliger tegen inbraak, maar daarnaast zorgt het er ook voor dat de warmte veel beter binnenskamers blijft. Want koude baant zich nu eenmaal beter een weg door enkel glas.

5. Bekijk alle details grondig
De isolatie van je woning is maar zo goed als de zwakste schakel. Kou verplaatst zich doorheen de kleinste gaatjes van vensters of deuren naar binnen bewegen. Probeer eens de kaarstest! Je steekt een kaars aan en plaatst die bij een deur of raam. Indien de vlam begint te flakkeren, dan komt er wind en dus ook koude binnen en moet je bepaalde gaatjes dichten met isolatieschuim- of strips. En klaar is kees!

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat