De oplossing tegen roesten van metaal: galvaniseren
Niemand houdt van roest metaal. Het ziet er niet uit, het is niet aangenaam om aan te raken en bovendien kan je ervan besmet geraken met tetanus. Gelukkig worden mensen hiertegen ingeënt en is de schrik voor deze ziekte die spierverkramping en hartritmestoornissen tot gevolg heeft, niet meer zo aanwezig.
Toch staan we er best nog even bij stil dat ook dieren vatbaar zijn voor de tetanusbacterie. Vooral paarden, schapen en geiten zijn hierbij een gemakkelijk slachtoffer. Daarom is het toch wel echt belangrijk dat het metaal van weideafsluitingen en omheiningen hiertegen behandeld wordt. Gegalvaniseerd materiaal is dus het advies!
Wat is galvaniseren precies?
Wel, de galvanotechniek waarvan het werkwoord ‘galvaniseren’ is afgeleid, maakt gebruik van elektriciteit om een metaallaag over een andere metaalsoort aan te brengen. Metalen die voor een groot deel uit ijzer bestaan, zijn vooral gevoelig aan corrosie en moeten hiertegen beschermd worden. Daarvoor worden de metalen chroom, nikkel en zink gebruikt. Door te verchromen, vernikkelen en verzinken wordt dus een roestvrije beschermlaag aangebracht op het corrosiegevoelige metaal.
Daarnaast zijn er twee verschillende methodes waarop er gegalvaniseerd wordt. Er kan worden gebruikgemaakt van een externe stroombron of hetzelfde effect kan verkregen worden aan de hand van een reductiemiddel dat aanwezig is in elektrolyt. De eerste methode wordt het vaakst toegepast.
Galvaniseren versus verzinken
Een voordeel van galvaniseren is het feit dat de eigenschappen van metalen mekaar op die manier kunnen versterken. Neem bijvoorbeeld de twee metalen staal en zink. Staal is goedkoop en beschikt over goede mechanische eigenschappen. Het nadeel ervan is dat het vooral bestaat uit ijzer en dus makkelijk kan roesten. Zink daarentegen is een minder edel metaal maar is wel bestand tegen roest.
Staal verzinken is dus heel voordelig. Alleen worden de begrippen verzinken en galvaniseren dikwijls door mekaar gebruikt. Dat komt omdat je op twee wijzen kan verzinken. Tot nog toe werd enkel het elektrolytisch verzinken besproken. Hierbij wordt elektrische stroom gebruikt en daarom valt deze verzinkingsmethode onder de galvanotechniek. Of met andere woorden in dat geval is verzinken een manier om te galvaniseren. De tweede methode is thermisch verzinken. Daarbij wordt geen elektrische stroom gebruikt maar een zinkbad. Ook met nikkel, chroom of tin kan op beide manieren een beschermlaag aangebracht worden.
De voordelen
Er zijn nog twee voordelen van galvaniseren die nog niet werden aangehaald. Het is ten eerste een goede manier om voor een beter uiterlijk van een constructie of machine te zorgen. Verchromen is hiervoor de meest aangewezen manier om te galvaniseren. Chroom zorgt meestal voor een spiegelend metaaloppervlak en is daardoor de meest decoratieve optie. Ten tweede beschermt de extra metaallaag ook tegen beschadiging en krassen. Daarvoor kunnen alle metalen die courant gebruikt worden om te galvaniseren, dienst doen.
Tot slot kunnen we besluiten dat galvaniseren eigenlijk heel wat verschillende voordelen biedt. Het is een meerwaarde voor de dieren, het metaal op zich en om te decoreren. Daarnaast is het de verzamelterm voor alle wijzen waarop er door middel van een elektrisch proces een extra metaallaag wordt aangebracht over een andere metaalsoort. Als de beschermlaag door middel van een bad aangebracht wordt dan spreken we over verzinken, verchromen en vernikkelen en niet van galvaniseren.