Zo zaai je wilde bloemen

In onze vorige post haalden we al aan waarom het een goede zaak is om in jouw tuin wilde bloemen te zaaien.

In deze post begeleiden we je stap voor stap hoe je het zaadmengsel zaait.

Stap 1:
Kies jouw favoriete zaadmengsel van wilde bloemen. Dit kunnen één- of meerderjarige bloemplanten zijn voor akkers, perken, braakliggend terrein of speciaal voor bijen of vlinders.

Stap 2:
Bereid de grond voor door een vals zaaibed te maken. Dit vals zaaibed zal grotendeels komaf maken met snelgroeiend onkruid.
Twee weken voor je effectief begint te zaaien, zal je de grond stevig omwoelen door gebruik te maken van een hark of ander materiaal. Dit zal de onkruidzaden stimuleren om te groeien. Enkele dagen voor de zaai van de wilde bloemen, trek je het onkruid uit. Als je je handen minder vuil wilt maken, kan je hier ook licht het oppervlak harken. Zorg er wel voor dat je alle onkruid uit de grond haalt.

Stap 3:
Je zaait het zaadmengsel best vanaf het vroege voorjaar tot juni. Let op, de zaaitijd kan afhangen per mengsel.

- Heb je een zaaimachine?
Voorzie dan een zaaidiepte van ongeveer 1 cm. Meng het mengsel goed, ook tijdens het zaaien. Zal je een mooi gemengd bloemenresultaat krijgen.

- Zaai je liever met de hand?
Verdeel het te bezaaien perceel in gelijke stukken en doe hetzelfde met het bloemenzaad. Zo voorkom je een tekort of ongelijkmatige verdeling. Zaai door middel van een lange beweging.

Stap 4:
Als alles gezaaid is, zal je de grond nog lichtjes moeten harken of aanstampen met de voeten. De zaadjes en kiemen moeten vochtig blijven dus zorg bij droog weer voor voldoende water.

Na een paar maanden tot een half jaar na de zaai zal je ten volle kunnen genieten van de eerste bloemen in je tuin. Sommige bloemen hebben eerst een koudere periode nodig vooraleer ze kunnen kiemen. Deze zullen pas het jaar daarop schieten.

"Met wilde bloemen zorg je niet alleen voor een prachtige bloementuin. Ook de bijen en vlinders zullen je dankbaar zijn."

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat